Kunstcauserie: Socialistisch Realisme in de U.S.S.R.

Donderdagavond 25 november, om 8.00 uur, wacht ons een interessante lezing over schilderkunst, verzorgd door Joost van Baak en Eric Runhardt, singelbewoners.

Zij vindt plaats in de kerkzaal bij de St. Jozef, de inleiders tonen ook de nodige afbeeldingen van de kunstwerken.

De avond verloopt als volgt: Joost begint met een (bondige) inleiding over schilderkunst in de Sovjetunie, speciaal tussen de jaren ‘30 en ‘80, tijdens het zogenaamd Socialistisch Realisme. Joost duidt de achtergrond van die term, en gaat in op de invloed van de communistische ideologie en cultuurpolitiek op de kunst in die jaren; hij illustreert één en ander met een reeks plaatjes van hoogtepunten uit de schilderkunst van die jaren.
Na een pauze, waarin wij uiteraard het één en ander nuttigen, vertelt Eric over zijn uiteenlopende ervaringen als kunstkoper en -handelaar in de Sovjet-Unie en in het Rusland van na de val van het communisme.

Na afloop is er tijd voor vragen en napraten, en een wijntje of fris.

Graag weer een vrijwillige bijdrage in onze altijd hongerige hoed.

Joost van Baak (1947), studeerde Slavische Talen in Groningen vanaf 1966, werd na zijn afstuderen medewerker aan de Rijksuniversiteit, promoveerde aldaar in 1983, was hoogleraar Slavische taal- en letterkunde vanaf 1990 aan dezelfde universiteit, speciaal Russische literatuur. Hij is met emeritaat sinds 2011.

Eric Runhardt (1951), studeerde na zijn middelbare schoolopleiding een tijdlang economie en rechten. Hij rondde die studies niet af, omdat de handel hem trok.
Hij werd marktkoopman in winkelrestanten en in goederen met een antieke signatuur, en later  medewerker van een handelskantoor in Amersfoort.
Hij nam het restaurant ‘Koetshuys Ennemaborg’ te Midwolda over van familie en exploiteerde dit 30 jaar lang.
Ondertussen kocht en handelde hij met een zekere regelmaat in kunst, waaronder Socialistisch Realisme en Impressionisme.

De Activiteitenkamer,

AnneMieke, Hermine en Atze.

Ook leuk om te lezen

Code geel geldt op zaterdagmiddag 6 juli. Een storm raast...

Het Luthers Bach Ensemble werkt inmiddels ruim 15 jaar met...

Wie wil dat niet? Waren er daarom woensdagavond 18 september...

In de zomer van 2017 was er, op een zondagmiddag,...

Er gaat een duivel door het land op kromme bokkenpoten...