Op weg naar het einde

Een uitverkocht huis!
Zeker 50 Singeldorpers werden dinsdagavond 5 november welkom geheten door Hermine Hijmans voor de lezing van emeritus professor Betty Meyboom- de Jong en dr. Marian Oud met als titel ‘Met het einde in zicht’. Deze avond is voorbereid door Marian, Hermine en Ineke.
De grote opkomst zegt natuurlijk iets over de leeftijd binnen ons ‘dorp.’ Vandaar mijn knipoog hierboven naar het bekende boek van Gerard Reve.

Marian opent met een casus: een vrouw van 86 valt in huis. De thuiszorg belt de buurvrouw om hulp bij het tillen. Welke hulp moet/kan worden geboden? Marian wijst op onze eigen kamer Naoberhulp. Daar wordt vrijwel geen gebruik van gemaakt. Het is goed te weten dat wij er voor elkaar kunnen zijn!
Wat zijn zoal taken die bij ouderdom horen? Marian noemt ont-spullen; relaties herstellen, verzoening met de dood; regelzaken.

Hier neemt Betty Meyboom het over. Want over regelzaken is wel het een en ander te vermelden. Zij schreef erover in haar boek ‘Uitburgeren’ waarin zij alle aspecten op een rij zette. Aanvankelijk bleek geen uitgever erop te zitten wachten, maar inmiddels heeft het boek, dankzij Sunenz, een kleine uitgever in Drachten, een vierde druk beleefd. Betty heeft een stapeltje boeken meegenomen die na afloop gretig worden afgenomen. Het onderwerp leeft in onze vergrijzende samenleving.

Wat moet er zoal worden geregeld. Het is belangrijk dat er een zorgvertegenwoordiger wordt aangewezen die jouw belangen behartigt en gemachtigd is beslissingen te nemen als je dat zelf niet meer kan. Dit moet worden vastgelegd in een wilsverklaring. Ook kun je opschrijven wat je niet wilt, een niet-behandelverklaring. Denk aan wel of niet reanimeren; wel of niet chemo bij kanker.
Een verzoek om euthanasie – en onder welke omstandigheden – moet in een aparte verklaring worden opgesteld: een euthanasieverklaring.
Een levenstestament is een wilsverklaring die via een notaris is opgesteld, maar dat is meestal niet nodig. Je kunt het prima zelf doen, ook die verklaring is rechtsgeldig, mits gedateerd en van een handtekening voorzien. Betty noemt de gang naar de notaris een leuk ‘verdienmodel’ voor notarissen, wat enigszins in het verkeerde keelgat schiet van de aanwezige notaris Kuhlmann. Maar dit wordt door Betty vakkundig gesust.
Er is ook een website voor het opstellen van een wilsverklaring: voor-morgen.nl Daar maak je een digitale wilsverklaring, die je jaarlijks kunt updaten. Er zijn wel kosten aan verbonden.
Nogmaals: je kunt het ook helemaal zelf doen. En op www.Thuisarts.nl staat een mooie keuzehulp: verken uw wensen voor zorg en behandeling.

Betty wijst ook op het verwijderen van je digitale nalatenschap, denk bijvoorbeeld aan je accounts op Facebook, Linked-in enz. Jouw gemachtigde moet toegang hebben tot de computer, en dus moeten de wachtwoorden bij hem of haar bekend zijn.
Ook brengt ze de waardevolle site  www.seniorweb.nl onder de aandacht.

Marian Oud gaat verder over euthanasie.
De (huis)arts die de euthanasie uitvoert, moet voldoen aan de zorgvuldigheidseisen: er moet sprake zijn van een vrijwillig en weloverwogen verzoek en van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, naast het ontbreken van andere behandelmogelijkheden.
Marian was SCEN-arts en beoordeelde de aanvragen voor euthanasie aan de hand van de zorgvuldigheidseisen.
Euthanasie is wezenlijk anders dan het verlenen van palliatieve zorg, die zich richt op de kwaliteit van leven bij onontkoombare nadering van de dood het staken van levensverlengende behandelingen en de verlichting van klachten.
Bij onbehandelbare klachten kan palliatieve sedatie (slapend sterven) worden toegepast als de levensverwachting korter dan twee weken is. De patiënt krijgt dan een infuus met een middel voor het verlagen van het bewustzijn en stopt met inname van vocht en voeding.
Euthanasie bij psychisch lijden door mentale achteruitgang, bijv. dementie, is een heikel punt omdat het euthanasieverzoek besproken moet zijn voordat de achteruitgang een gesprek hierover onmogelijk maakt.
In hoeverre is iemand nog wilsbekwaam op enig moment in dat proces. Van groot belang is het om op tijd jouw ondergrens in de kwaliteit van leven aan te geven (liefst ook schriftelijk) en hierover te praten met je naasten en je huisarts.
Tot slot noemt Marian het sterven in eigen regie. Hulp en ondersteuning hierbij bieden de NVVE; stichting De Einder en de coöperatie De Laatste Wil, deze laatste zoekt de grenzen van de wet op met het verstrekken van ‘Middel X’.

Hermine bedankt de inleiders voor de waardevolle informatie en reikt een fles wijn uit.
Daarna wordt er nog lang nagepraat over hetgeen door de inleiders naar voren is gebracht.

Klik hier om de sheets van de powerpoint presentatie te openen  en nog eens rustig te bekijken,
Je vindt daar ook adressen en internetsites.

Op onze website www.singeldorp.nl zijn de sheets van de power-point presentatie te vinden, waar je alles nog eens rustig kunt nakijken, ook adressen en internetsites.

Atze van Wieren

  

Ook leuk om te lezen

Aanpak Gele Loper Op dinsdag 14 januari was er een...

Verslag van de singelwandeling in het Evertsbos bij Taarlo op...

Na de geslaagde nieuwjaarswandeling over de Onneresch maken we in...

Dat de animo voor het Kerstconcert, jaarlijks hoogtepunt van de...

25 januari 2023 werd de groepsapp Bridge, hoog of zwak...